32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNecuvântatoarele: posibile pericole

Necuvântatoarele: posibile pericole

Câini, pisici, pesti, pasari, iepuri, hamsteri: animalele de casa sunt o sursa de bucurie, dar pot prezenta si pericole din cauza zgârieturilor, muscaturilor sau infectiilor. Specialistii francezi, citati de site-ul www.meridianul. com, au reamintit pericolele pe care le pot prezenta aceste animale pentru oameni in cadrul intrunirii anuale a medicilor veterinari care a avut loc la Paris.


„In caz de zgârieturi si muscaturi, oamenii se gândesc la pericolul turbarii, dar acestia trebuie sa-si faca vaccinul antitetanos, sa curete bine plaga fara a o inchide sau sutura, pentru a evita ca germenii sa se instaleze in profunzime“, a indicat profesorul Patrice Bourrée, responsabil al Departamentului pentru maladii parazitare si micoze din cadrul spitalului Bicêtre, situat in Regiunea Pariziana.


In cazul muscaturilor de câine, rabia nu mai constituie de mult un risc, cu exceptia câinilor fara stapân sau a celor introdusi nevaccinati in tara.


„Toti câinii care sunt transportati dintr-o tara in alta in Europa trebuie vaccinati contra turbarii“, a mai subliniat medicul.


Câinii care prezinta alopecie (pierderea parului pe o anumita suprafata a corpului) pot transmite micoze cutanate in timpul contactului cu omul. In cazul aparitiei acestor micoze, un tratament local este suficient. Tenia câinelui, prezenta mai ales in cazul celor care traiesc la tara, poate infesta legumele din gradina. Omul care consuma astfel de legume infestate poate dezvolta in ficat chisturi hidatice care se inlatura numai pe cale chirurgicala, a continuat in prezentarea sa profesorul Bourrée, sfatuindu-i pe proprietari sa-si pazeasca gradinile de legume.


Alt inconvenient potential al acestui fidel companion al omului sunt viermii rotunzi ale caror oua se pot dezvolta in nisip. Este foarte important ca locurile de joaca ale copiilor sa fie dezinfectate, iar pe plaja sa se utilizeze un prosop.


Pisicile sunt responsabile de 8 – 15% dintre muscaturile produse de animale, iar plagile rezultate se infecteaza foarte repede. Pisica poate fi responsabila de aparitia unor alergii, produse de fapt de saliva acesteia raspândita pe blana atunci când felina isi face toaleta. Pisica mai poate fi purtatoare de râie, purici si micoze transmisibile. Insa parazitul cel mai cunoscut ramâne toxoplasmoza, transmisa prin fecalele pisicii. Acest parazit este foarte periculos pentru femeia insarcinata, pentru ca in aceasta perioada organismul ei nu poate produce anticorpii care sa lupte impotriva acestui parazit, producând fatului malformatii. Medicii le sfatuiesc pe femeile insarcinate sa poarte manusi in momentul in care curata litiera pisicii sau sa dea aceasta sarcina partenerului in loc sa renunte la prietenul necuvântator.


Pestii de acvariu nu prezinta riscuri particulare. Totusi, daca aveti pesti acasa, evitati sa curatati acvariul fara a purta manusi din cauza diversilor germeni care pot exista in vas.


Pasarile sunt susceptibile a fi purtatoare de salmonela, la fel si 90% dintre reptile, care mai nou sunt foarte la moda ca animale de companie. O mare atentie trebuie acordata insectelor sau reptilelor veninoase ale caror muscatura poate fi letala. Alta sursa potentiala de germeni o constituie rozatoarele: hamsteri, soareci, porci de Guineea, veverite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS